Hosszú ujjú menyasszonyi ruha

Hosszú ujjú menyasszonyi ruhák

A romantikus, meghitt esküvők iránti vágy nem múlt el, pedig a covid járvány miatt halasztások, újratervezések ideje volt 2021. így fékezett üzemmódban dolgozhattak az esküvőszervezők. A designerek a visszafogottság jegyében kínálnak olyan kosztümös kollekciókat, amelyek a szűkebb körű, kevésbé pompás szertartásokhoz passzolnak. DE! Ezek a kosztümök is rafináltak. Visszatértek a lágyesésű anyagokból készült, bőszárú, időnként szoknyának tűnő modellek. Ha alul bő, akkor felül karcsú. Így a klasszikus esküvői blézerek ujja szűk, egészen a kézfejig lenyúló lehet. 

A nadrágok népszerűsítése a legújabb trendekben nagyon rafinált. Egy nadrágkosztüm egyszerű és az ünnepi alkalom után is viselhető, de az igazi menyasszonyi ruháknál is megjelenik a többrétegű, áttetsző szoknya rétegek alól kivillanó nadrág. Itt persze a különböző kelmék játéka teszi különösen érdekessé a látványt.

Na, de ha már menyasszonyi ruhákról van szó, beszéljünk egy fontos részletről. A menyasszonyi ruhák ujjáról. Évek óta divat a szép dekoltázsú esküvői ruha, de 2022-re visszatértek a reneszánsz, sőt a gótika korából a különleges hosszú ujjú fazonok. A romantika, a finom nőiesség, a vintage uralja a legújabb kreációkat, bár megjelent a bohókás, hippis hangulat is. Franco Zaffirelli utánozhatatlanul csodás Romeo és Júlia filmjében láthattunk olyan szögletes dekoltázst és gyönyörű ujja megoldásokat, amikhez hasonlók köszönnek vissza most a kifutókon. Persze kicsit másképpen. Szabadon hagyott vállhoz, - miért is takarnánk, ha van mit megmutatni - kicsit lecsúsztatva karközéptől, izgalmas, habos, áttetsző bő, hosszú ujjú esküvői ruhák, karcsú sziluettel, szinte mindenkinek jól áll. Itt további játék lehet, hogy csipkét, vagy masnit, esetleg a ruha elejéről át hozott tüllrózsát, netán egy különleges ékszert varázsolnak a ruha ujjára.

A vintage hangulathoz hozzátartozik a nagyon szűk, karcsú ujjmegoldás, annyira, hogy a régmúltban bevált középső ujjnál gyűrűben végződő fazon is népszerű lesz.  A középkori gótika sajátja volt a gazdag, díszes kelmék és a vállban szűk, karcsún hosszú, majd akár a földig lenyúló ujj, ami a mai tervezők fantáziáját is meg mozgatja. Ez a légies vonalvezetés jellemző 2022-re. A szögletes nyakkivágáshoz és a mélyebb dekoltázshoz is illik a lepkeujj, ami lehet egészen hosszú, de a háromnegyedes ujjú menyasszonyi ruhák is népszerűek, hiszen így a csuklótáji ékszerek is mutatósabbak. Apropó háromnegyedes ujjú esküvői ruha. A csipke áttört anyaga biztos alapja egy tökéletes esküvői ruhának, a háromnegyedes ujjú modelleknél is széles a paletta, hiszen a karra simuló, a bőrt sejtető megoldások mellett újra divat a bő húzott ujjú esküvői ruha. Talán mindenkinek beégett a retinájába a néhai Diana hercegnő hatalmas, puffos ujjú selyem esküvői ruhája, gazdag csipkével díszítve. Nos, mostanában újra trendi a sonkaujjú, háromnegyedes ujjú menyasszonyi ruha. Igaz, itt egy fontos döntést kell hoznia a menyasszonynak. Vagy a ruha ujja bő, vagy az alja dúsan redőzött, mert ha valaki alacsonyabb, könnyen válhat kockacukorrá.

A vintage stílusú modelleknél a virágokkal is játszanak a tervezők. A finom, karcsú, letisztult vonalakat bolondítják meg apró 3D-s virágokkal, vagy éppen óriási csipkeliliomok, magnóliák indáznak, követve a váll és a kar ívét. 

A hosszúujjú menyasszonyiruha azért is lehet csábító, mert egy egyszerűbb A vonalú ruhában kényelmesebben lehet mozogni, mint egy abroncsos szoknyában és ha a hosszúujján hímzések, gyöngyök, csillogó ékszerdíszek jelennek meg, úgy oda vonzza a tekintetet. 

E sorok írója például szívesen látna egy olyan modellt, ahol az A vonalú, törtfehér fényes brokát anyaghoz, muszlin, vagy puha tüll, nagyon bő hosszúujj párosul, mesés francia mandzsettával, ékszer vagy bevont selyemgombokkal.

Sok menyasszony nehezen dönti el, hogy milyen fazont válasszon. Persze mostanában az is divatba jött, hogy az ünnepi alkalomra nem egy ruhában jelennek meg a lányok. Nyilván egy templomi szertartáson nem illik hasig kivágott, váll nélküli ruhában megjelenni, de a fátyol és a több méteres uszály, cserében igazán elegáns és mutatós. Erre szavazott a frissen házasodott amerikai valóságshow sztár Paris Hilton is, aki egy Oscar Delarenta tervezte, csodás virágokkal díszített, egészen magasnyakú, karcsú hosszú ujjú esküvői ruhában vonult be a szertartásra. 

A polgári esküvőkön szabadabb a választás, így a jöhetnek a merészebb dekoltázst övező fodrokkal, a most trendi tollhatású szegélyekkel kombinált, de hosszúujjú menyasszonyi ruhák. 

Egyébként mostanában divat a „two in one” megoldás. Nem rég láttam egy olyan műhelytitkokat bemutató videot, ahol egy sima dekoltált ruhára, apránként szerelték fel a csillogó váll és melldíszeket valamint a levehető pompás hosszúujjat, sőt akár kétfélét is választhatunk, hiszen egy mozdulattal cserélhetők az alkatrészek. 

FEL